• Letný tábor opäť priniesol žiakom nezabudnuteľné zážitky

          • V dňoch  od 1. do 15. júla sa na našej škole aj vďaka dotácii z rozpočtu mesta Humenné už po piatykrát konal letný tábor. Atmosféra v tábore bola úžasná a od prvého dňa sme zbierali nezabudnuteľné zážitky.

            V prvý deň letného tábora žiaci navštívili zábavný park Eiffelko, v ktorom nás čakalo kopec zábavy a smiechu. Popoludní zábava pokračovala v telocvični našej školy, kde sa žiaci plní energie a dobrých pocitov zúčastnili rôznych športových aktivít.

            Druhý táborový deň sa aj napriek veľmi horúcemu počasiu vydaril na jednotku. Prehliadka skanzenu s historickým výkladom v drevenom kostolíku z 18. storočia boli prínosom k informáciám o našom regióne. Následná prehliadka vynoveného nádvoria kaštieľa zaujala najmä hľadačov pokladov v zázračnej studni.

            Najväčšou radosťou pre žiakov je každoročne návšteva Detského dopravného ihriska v Sobranciach, kde sa naučili veľa o pravidlách cestnej premávky.  Žiaci sa vyšantili na motokárach a naučili sa ako jazdiť ohľaduplne a bezpečne na cestách.

            Krásne a slnečné počasie sme využili na návštevu kúpaliska, kde si žiaci boli zaplávať a osviežiť sa v príjemne teplej vode.

            Piaty táborový deň žiaci navštívili Slovenské technické múzeum v Košiciach, kde sa obohatili o pár nových zážitkov, poznatkov a cestovateľských skúseností. Energiu po náročnom dni si doplnili v obľúbenom Mc Donalde.

            Výlet na Brekovský hrad bol zaujímavým spestrením letného tábora. Najprv žiakov čakala krátka cesta vlakom a potom výstup na hrad. Pod hradom si zahrali zaujímavé hry a aktivity a v Reštaurácii pod hradom ich čakal chutný obed.

            V rámci nabitého programu letného tábora sme absolvovali deň vo Vihorlatskej knižnici v Humennom, kde si pre nás pripravili zaujímavý program. Žiaci sa preniesli do príbehu Ako Fin zaplavil svet. Dozvedeli sa nové informácie o najzaujímavejších fontánach sveta a v rámci tvorivých činností si žiaci vyrobili vlastné panelákové sídlisko. V závere programu si oddýchli pri rozprávke Cisárove nové šaty, ktorá žiakov veľmi nadchla.

            Ďalší deň žiaci navštívili  zoologickú záhradu v Košiciach. Okrem toho, že videli veľké množstvo zvierat, zažili aj komentované kŕmenie tuleňov obyčajných, málp hnedých a tučniakov jednopasých.

            Návšteva hvezdárne obohatila žiakov o nové vedomosti o hviezdach, slnku a planétach. Boli v ozajstnej kopule a dívali sa do veľkého zrkadlového ďalekohľadu.

            Posledný deň letného tábora strávili žiaci v škole. Bol to deň plný tvorivosti. Deti si vyzdobili vlastné tričká farbami na textil, vyrobili si náramky na ruku, retiazky na mobil i prívesky na kľúče, zahrali sa na ozajstných maliarov a namaľovali si svoje prvé obrazy na maliarske plátno akrylovými farbami. Plné nadšenia odchádzali zo školy domov ukázať rodičom, čo si samé vyrobili.

            Zmysluplne strávený čas v letnom tábore priniesol žiakom množstvo vedomostí, veľa zábavy a nezabudnuteľných zážitkov. Máme radosť, že aj tohtoročný letný tábor dopadol  nad naše očakávanie a už teraz sa tešíme na ďalšiu akciu našej školy.

            Ing. Katarína Sninčáková

          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa

          • Zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 01.07.2022

            Od 01.07.2022 nadobudli účinnosť niektoré ustanovenia zákona č. 232/2022 Z. z., čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu.

            V zmysle § 52 zzn ods. 3 písm. a) a b) zákona o dani z príjmov suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je:

            1. 40 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 15 rokov veku, alebo
            2. 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku; to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách

            Pri poskytovaní dotácií na stravu sú teda dve vekové kategórie detí:

            • deti v ZŠ do 15 rokov veku, ak si rodič na dieťa neuplatnil v zmysle zákona o dani z príjmov nárok na daňový bonus (napr. osoby bez zdaniteľných príjmov,  poberatelia dôchodkov), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu;

            V prípade, ak rodičia tejto vekovej kategórie detí majú nárok na uplatnenie si daňového bonusu (v sume 70 eur mesačne), tento bonus je pre nich výhodnejší ako dotácia na stravu (ak by sa dieťa zúčastnilo vyučovania 20 dní v mesiaci, dotácia na stravu by bola vo výške 26 eur mesačne). Súbeh poberania tohto daňového bonusu a dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách nie je možný.

            • deti nad 15 rokov v ZŠ (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu aj v prípade, ak si rodič na toto dieťa uplatnil nárok na daňový bonus (v sume 40 eur mesačne).

            Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách od 01.07.2022 preukazuje rodič dieťaťa vo veku do 15 rokov  novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu Cestne_vyhlasenie_od_01_07_2022_do_15_rokov.docx .

            Čestné vyhlásenie odovzdajte osobne

            na sekretariáte školy do 21.7.2022.

            Ak si ho nemôžete vytlačiť bude Vám v škole k dispozícii.

            V prípade, že odovzdáte toto čestné vyhlásenie po danom termíne bonus na stravu bude mať Vaše dieťa až od októbra 2022.

      • Kontakty

        • Základná škola, SNP 1, Humenné
        • 057/7763084
        • Základná škola Ulica SNP 1 066 01 Humenné 066 01 Humenné Slovakia
        • 37876732
        • 2021672334
        • riaditeľka školy: Ing. Katarína Sninčáková 057 / 7763084 katarina.snincakova@zssnphe.sk zást. RŠ 1.-4.roč.: Mgr. Aneta Mergová aneta.mergova@zssnphe.sk zást. RŠ 5.-9.roč. :Mgr.Miroslava Mihaličová miroslava.mihalicova@zssnphe.sk vých. poradkyňa: Mgr. Lucia Sotáková ved. šk. jedálne: 057 / 7763090 057 / 7763084 kl. 23 mzdová účtovníčka: 057 / 7763084 kl. 25 ekonómka školy: 057 / 7763084 kl. 22
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje